2015. június 16., kedd

Zöldturmix a Kiskosárból

Néhány hónapja tagja lettem egy bevásárló közösségnek  Ez nem más, mint a helyi termékekhez való hozzájutás egy újszerű és egyre népszerűbb formája. A vásárlók fokozott érdeklődéssel fordulnak a helyben előállított, megtermelt, megbízható eredetű és minőségű, ellenőrzött termékek felé. Egy olyan, a helyi lakosság igénye mentén, alulról szerveződő közösségről van szó, amelyben a helyi lakosok közvetlenül a termelőktől vásárolhatják meg az egészséges, friss, kézműves termékeket.

A Kiskosár Bevásárló Közösség Esztergomban található, a helyi termelők az Ister-Granum Eurorégió településeiről érkeznek ide. A termelőktől házi tejet, tejterméket, kecskesajtot, bio idénygyümölcsöket és -zöldségeket, zöldség- és gyümölcsleveket, borokat, mézet, befőttet, lekvárt, tojást, kolbászt, szalonnát, bio pékárukat, valamint kézműves termékeket és a helyi zöldbolt ökotermékeit lehet megvásárolni. A termékek átadására kéthetente kerül sor, a szervezést az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület bonyolítja.

És hogy mi köze van ennek az Anyatejúthoz? Nos, a helyes és tudatos táplálkozást (valamint a helyi társadalom iránt érzett elköteleződést) nem lehet elég korán kezdeni! Az anyatejes táplálással indul, majd a jó minőségű, lehetőleg bio szilárd táplálékokkal folytatódik.

Legutóbbi bevásárlásomat követően készítettem el ezt a finom és egészséges zöldturmixot, amihez csupa Kiskosaras terméket használtam. Lássuk, mi van benne!

Sárgarépa zöldje, petrezselyem, karalábélevél, zellerzöld, fejessaláta és újhagymaszár Skuliba Éva nénitől. Mind bio. Jól összeturmixoltam egy evőkanál citromlével, fél liter vízzel és fél liter 100%-os almalével. Ez utóbbi Tóth Zoltán Vadalma tanyájáról származik.

A több, mint egy liter zöld turmixot üvegbe töltve, hűtőben tárolom, és naponta iszogatok belőle. Jó sűrű, amolyan iható saláta. Sportoláshoz is kiváló.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése