2015. július 18., szombat

Kánikulában a babának is melege van!

Nem csak egyszerűen nyár van, de bizony megérkezett a kánikula is. Tartósan. Aki teheti, vízpartra menekül, más a besötétített lakásban próbál naponta többször zuhanyozni, a szerencsésebbek pedig élvezik a légkondícionáló teremtette hűvöset. Nincs baj ezzel, erre vártunk egész télen... Bár valószínűleg kiegyeznénk egy kellemes 28 fokos hőmérséklettel is.

Mi történik a kisbabákkal ilyen hőségben? Bármilyen furcsán hangzik, melegük van. Nekik is. Néhány baba átalussza a napot, majd az éjszakai kellemesebb, hűvösebb időben élénkül meg, mások csak nyűglődnek a nappali kánikulában. Főleg akkor, ha zoknit, sapkát adunk rájuk, és még gondosan be is takargatjuk őket. Mert a baba keze hideg, úgyhogy biztos fázik.

35 fokban?

Nem, a baba nem fázik, még akkor sem, ha hideg a keze. Szegény kicsi izzad rettentően és majd' megsül. Egy egészséges, jól gyarapodó kisbabát nem kell jól felöltöztetni a kánikulában. Egy szál pelusban is melege lesz. Pont úgy érzi jól magát, ahogy a szülei: minél kevesebb ruházatban.

A babák szomjasak is, de ez nem jelenti azt, hogy vizet kell itatni velük! Az első 6 hónapban a kizárólagos szoptatás javasolt. Még nagy melegben is. Sivatagi országokban sem itatják a csecsemőket vízzel. A szomjas baba gyakrabban szopik: sokszor, rövid ideig. Megissza a szomjoltó, vizes elsőtejet. Az anyatejnek nagyon magas a víztartalma, igény szerinti szoptatás mellett fedezi a kisbaba folyadékigényét.

Anyák! Vetkőztessétek le a babákat! Fürdessétek meg őket naponta többször, langyos vízben, töröljétek át a kis testüket nedves ruhával! Ne húzzatok rájuk kesztyűt, zoknit, sapkát, hadd veszítsenek hőt! És szoptassátok őket gyakran!

A kép forrása: http://www.babyrashclinic.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése