2015. május 29., péntek

Egyetek epret!

Itt az eperszezon. Megérkezett a finom, zamatos, hazai szamóca, és lassan az ára is megy lefelé. Csörög is a telefonom, áradnak a kérdések szoptató mamáktól: szabad-e epret enni szoptatás alatt? Nem lesz-e allergiás rá a kisbaba?

Nem csoda, ha kétségek gyötrik a mamákat! Az eperről az a hír járja, hogy erősen allergizál, és tiltólistára került a szoptató anyák számára. Akárcsak a málna, szeder és a többi aprómagvas gyümölcs. Lássuk, mi az igazság!

Az eper valóban viszonylag gyakran vált ki allergiás tüneteket azoknál, akik közvetlenül fogyasztják. A tünetek közül leggyakrabban a csalánkiütés jelenik meg, de orrfolyással, szemviszketéssel, ödémával, a szájüreg és az ajkak viszketésével is járhat. Gyerekek számára nem ajánlott az aprómagvas gyümölcsök fogyasztása másfél - két éves kor alatt. Nálunk, Magyarországon. Ezzel szemben a La Leche League International 1 éves kortól ajánlja az eper fogyasztását, az Amerikai Gyerekgyógyász Akadémia ajánlása szerint viszont már az első ételek bevezetését követően sor kerülhet az eperre is. Tehát nem sokkal 6 hónapos kor után. Ebben tehát még a mértékadó szervezetek között sincs egyetértés.
Frissítés (2018. május): Az elmúlt néhány évben az lett az allergológusok álláspontja nálunk is, hogy jobb, ha viszonylag korán szenzitivizáljuk a gyerekeket. Ez azt jelenti, hogy a fél éves korig tartó kizárólagos szoptatást követően már hat hónapos kortól kezdve kis mennyiségben, fokozatosan ismertetjük meg őket az allergizáló élelmiszerekkel.

Az viszont sehol, semmilyen hivatalos ajánlásban sincs leírva, hogy a szoptató anya ne ehetne epret.

Előfordul, hogy a szoptatott kisbaba is az allergiához hasonló tüneteket mutat, miután az édesanyja epret evett. Ez valójában elég ritkán történik meg, nincs rá semmi bizonyíték, hogy az eper az anyatejen keresztül allergizálna. Viszont az ellenkezőjét sem állíthatjuk teljes bizonyossággal.

Azt javaslom, egyetek epret bátran, de ne üljetek neki rögtön egy kiló szamóca elfogyasztásának! Egy kisebb tál epertől valószínűleg senkinek nem lesz baja, ha pedig mégis allergizálná a babádat, jobb, ha nem nagy mennyiség szívódik fel a szervezetében! Ha csak kiütések jelentkeznek a baba bőrén, akkor is érdemes megmutatni orvosnak! Előfordul, hogy csupán melegkiütésről van szó, és semmi köze az eperhez!

Véleményem szerint fontos, hogy megbízható helyről származó, hazai, szezonális, bio gyümölcsöt fogyassz, ezzel is csökkentve a káros anyagok bejutását a saját szervezetedbe és az anyatejen keresztül a kisbabádéba. Az eper remek B, C és K--vitamin forrás, vasban, folsavban, magnéziumban, mangánban, káliumban, cinkben és flavonoidokban gazdag  gyümölcs. Kár lenne kihagyni az étrendedből!

Kép forrása:
http://ja.best-wallpaper.net/wallpaper/1920x1200/1201/Strawberry-basket_1920x1200.jpg


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése