2015. február 8., vasárnap

Mit eszik a másfél éves?

Ha megkérdezzük egy másfél éves gyerkőc mamáját, hogy mit eszik a gyermeke, szinte biztos, hogy a mama szívére tett kézzel esküszik rá, hogy semmit. Vagy majdnem semmit. Még az is felmerül benne, hogy a gyermeke fotoszintetizál, különben már rég éhen veszett volna. Ja, hogy közben ezerszer szopik is? Az nem számít, hiszen mindenki azt állítja, az anyatejben egyéves kor után már semmi sincs. Mi több, egy mamának egyenesen azt mondta az orvosa, hogy a mellében már csak víz termelődik.

Nos, furcsa szerv lenne a női emlő, ha pontosan egy évvel a szülés után megszűnne tejet termelni, ellenben vizet termelne. Meg is oldódna a Föld egyes területein a vízhiány problémája. Pont azokban az országokban, ahol egyéves kor után is szoptatják a gyerekeket.

A mell persze nem igazodik a Gergely-naptárhoz, nem hagyja abba a tejtermelést csak azért, mert eltelt 365 nap. Tej addig termelődik, amíg fogy, tehát amíg az anya szoptat vagy fej. Sőt, ha abbamarad az emlő rendszeres ürítése, azután is legalább 40 nap kell ahhoz, hogy leálljon a tejtermelés. Sok anya azonban ennél jóval hosszabb ideig érzi, hogy még mindig van teje, miután befejezte a szoptatást.

A tej összetétele nem változik meg jelentősen a kisgyermek egyéves kora körül. Továbbra is minden tápanyag megtalálható benne, amire a gyermeknek szüksége van. Azonban az immunanyagtartalom jelentősen nő, védve az örökmozgó, világot felfedező, mindent a szájába vevő kis totyogót a fertőzésektől. A másfél éves nem akar jelentős mennyiséget enni a szilárd táplálékokból, inkább csak megkóstolgatja őket - lehet, hogy hetekig csak egy-két kedvencét eszi -, szopizni viszont sokszor szeretne. Naponta százszor - úgy tűnik -, de egyszerre rövid ideig. Hiszen nincs ideje sokáig szopizgatni, muszáj menni a dolgára, felfedezni a világot. A második szeparációs szorongás ideje is ez egyben, ezért aztán nem téveszti szem elől a mamáját egy percre sem, sőt, ha a mama meg akarna lógni előle, már fut is utána és egy kis szopizással bizonyosodik meg róla, hogy megvan a mama.

Éjjel még többször szopizik, aminek elsősorban a fogzás az oka. Mivel a szopásnak fájdalomcsillapító hatása van, pont olyan, mint amikor mi, felnőttek beveszünk egy tablettát, az a legjobb és legegyszerűbb módja a kisgyermek megnyugtatásának és visszaaltatásának, ha édesanyja megszoptatja. Ehhez persze érdemes úgy alakítani a hálószobát, hogy ne kelljen sokat mászkálni, mindig felkelni. Minél közelebb alszik a gyermek az édesanyjához, annál egyszerűbb a dolog. Hiszen pihenésre a család minden tagjának szüksége van, de a pihenés kulcsa nem az, hogy leszoktatják a gyereket az éjszakai szopásról. Úgyis leszokik majd róla magától is, amint eljön az ideje.

Mértékadó nemzetközi és hazai szervezetek azt ajánlják, hogy a kisgyermek hadd szopjon addig, ameddig az neki és édesanyjának is megfelel. Legalább 2 éves korig, de inkább azon túl. Közben pedig egyen mindenből annyit, amennyit szívesen elfogad. Nem kell erőltetni, nem kell cirkuszolni az evés körül. De elrontani sem kell a kisgyerek ízlését fölöslegesen adott rágcsálnivalóval, édességgel. Most érdemes megalapozni az egészséges táplálkozást nála!

A kép forrása: http://recept.lll.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése