2014. november 25., kedd

Az emberibb egészségügyért

Nagyszerű, interaktív konferencián vettem részt tegnap. A Pozitív Attitűd Formálás - Az emberibb egészségügyért Alapítvány legfrissebb konferenciáján. Címe és egyben mottója: Az orvos kezel, a kapcsolat gyógyít.

Már a terem berendezése is rendhagyó programot sejtetett: a székek 10 kört formáltak, és mindenki abba a csoportba ült be, ahová a névtábláján található kis jelzés küldte őt. Minden csoportnak volt egy vezetője, facilitátora, aki a beszélgetéseket, aktivitásokat vezette. Mégpedig minden egyes előadás után.

Példának okáért dr. Bodrogi Eszter bemutatta nekünk a Honvéd PIC munkáját, ahol bizony minden a koraszülött kisbaba  körül forog. Ahol a szülő nem teher, nem akadályozó tényező, hanem kompetens résztvevője a kisbaba gyógyításának, gondozásának. Ezután a csoportban játékbabával dolgoztunk. Amikor az állatasszisztált terápiáról hallgattunk előadást, minden csoporthoz csatlakozott egy kedves, puha, négylábú jószág, akit a gazdája bemutatott nekünk, majd feladatokat hajtottunk végre a kutyusokkal együtt. Mázli, az óriás uszkár ügyesen adott pacsit, majd lelkesen falta fel a jutalomfalatot.

Csoportvezetőnk ügyesen terelgetett bennünket a pozitív kommunikáció útján, volt alkalmunk gyakorolni, hogy kell vészhelyzetben bánni egy rémült, beteg kisgyerekkel és a szintén rémült szüleivel, valamint hogyan lehet szelíden rávezetni egy beteget arra, hogy vegye igénybe a gyógykezelést, amelytől egyébként nagyon fél.

Remek ötlet volt, hogy kiscsoportban dolgozhattuk fel az előadásokon szerzett élményeket, mégpedig azon melegében!

A konferencia végén kiosztották a PAF-díjakat. Bárkit lehetett jelölni, akiről valaki úgy gondolta, hogy a tőle kapott segítség minősége nagy mértékben segítette a gyógyulását, problémája megoldódását. Ezúttal kedves kolléganőm, Sződy Judit is a díjazottak között volt. Sok édesanya jelölte, akiknek a szoptatásban segített.

Bónuszprogramként pedig elmentünk a Katona József színházba és megnéztük az Anamnézis című előadást. Ez a vidám-szomorú darab nem más, mint paródia, görbe tükör a mai magyar egészségügyről.

Várom a következő PAF-konferenciát! Remélem, hogy legközelebb még többen leszünk, és olyan egészségügyi dolgozók is eljönnek, akiknek különösen nagy szükségük van az attitűd formálásra, a megfelelő kommunikációs technikák elsajátítására! Mert tényleg a kapcsolat gyógyít!

A kép forrása: http://www.azemberibbegeszsegugyert.hu/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése