2015. május 10., vasárnap

Füllentő anyukák

Viszonylag gyakran hallom, hogy a szoptató mamák nem mernek igazat mondani. Vannak dolgok, amiket nem árulnak el a védőnőnek vagy az orvosnak.

Nem árulják el, ha igény szerint szoptatnak. Mert a védőnő vagy az orvos nem ért egyet az igény szerinti szoptatással. Kissé ironikus, hogy egy egészségügyi dolgozó nem ért egyet az élettani, biológiai normával, de ez most mellékes.
Nem árulják el, ha a kisbabájuk egy óráig szopizik . Mert a védőnő vagy az orvos szerint nem szabad 10 percnél tovább mellen hagyni a babát.
Nem árulják el, hogy a kisbabájuk éjjel is szopik. Mert a védőnő vagy az orvos szerint egy ekkora gyereknek már át kell aludnia az éjszakát.
Nem árulják el, hogy a kisbabájuk még nem eszik mást, mint anyatejet. Mert a védőnő vagy az orvos szerint már rég meg kellett volna kezdeni a hozzátáplálást.
Nem árulják el, hogy a kisbabájuk milyen kis mennyiségeket kóstol meg a szilárd táplálékból. Mert a védőnő vagy az orvos szerint már rég meg kéne ennie legalább 150 ml főzeléket.
Nem árulják el, hogy a kétéves (hároméves stb.) még szopik. Mert a védőnő vagy az orvos szerint egy ekkora gyereket szoptatni nem normális dolog. Majd aberrált lesz meg mindenféle más szörnyűségek történnek vele. Ha nem vele, hát a mamájával.

Sőt, odáig is elmennek az anyák, hogy annak a körzeti gyermekorvosnak, aki táplálási napló vezetésére kötelezi (!) őket, hamis adatokat írnak be a naplóba. Csak hogy az orvos ne szidja össze őket.

Az anyák a könnyebb ellenállás felé mennek. Nincs nekik idejük és energiájuk szócsatát vívni a védőnővel és az orvossal. Minden idejüket leköti a kisbaba és az örökmozgó nagytestvér. Örülnek, ha közben jut idő a háztartásra.

Jobb lenne, ha azok a védőnők és orvosok, akikről ez a bejegyzés szól, elővennék az asztalfiókból a szakmai ajánlásokat, elolvasnák, és továbbképeznék magukat! Hogy ne csak az anyák legyenek jól informáltak a szoptatás normális menetével kapcsolatban. Hanem ők, egészségügyi dolgozók is.

Az édesanyákat pedig őszinteségre biztatom! Fontos, hogy az orvos és a védőnő tájékozott legyen a kisbaba állapotával kapcsolatban, mert baj esetén csak akkor tudnak igazán hatékonyan segíteni. Ezen kívül pedig az is fontos, hogy lássanak jó szoptatási, hozzátáplálási gyakorlatot. Abból fognak tanulni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése