2021. április 2., péntek

Érdemes-e fejni Covid-19 oltás után, hogy a nagyobb gyerek is kapjon védelmet?

Sokan kérdezitek ezt, miután megtudtátok, hogy a Covid-19 elleni vakcinák nem hogy nem veszélyesek a szoptatott babára nézve, de kifejezetten hasznosak is. Hiszen az oltás hatására az anya szervezetében termelődő immunanyagok az anyatejben is megjelennek és eljutnak a szoptatott babába, kisgyermekbe.

Joggal merül fel a kérdés, vajon érdemes-e fejni, az anyatejet megitatni a nagyobb gyermekkel? Hiszen pont a gyerekek nem kaphatnak még koronavírus elleni oltást. Azok, akik közösségben akár maszk nélkül töltenek el hosszú időt.

A válasz igen. Amennyiben a gyermeked 2-3-4 év körüli (tehát akár még ő maga is szopizhatna), akkor van értelme lefejt tejet itatni vele (vagy akár tandem szoptatni a gyerekeket, ha egyikőtöknek sincs ellenére). De ne csinálj ebből lelkiismereti kérdést, csak akkor tedd, ha kényelmes és könnyen megvalósítható!

Pontos adatot arról, hogy az oltás hatására mennyi ellenanyag jelenik meg az anyatejben, és mekkora védettséget jelent, még nem tudunk. A koronavírus fertőzéssel és a vakcinákkal kapcsolatban még váratnak magukra a nagy mintán végzett, jó minőségű kutatások. Azonban jó kiindulási alap lehet mindaz, amit az elmúlt évtizedekben megtudtunk az anyatejről, valamint a szoptató anyák oltásáról.

Az anyatejben megtalálható az összes fontos immunglobulin. Közülük a szekretoros IgA nagy mennyiségben van jelen, és ez biztosítja a fő immunvédelmet. Az oltás hatására termelődő IgG szintén megjelenik az anyatejben, és nagyon hasznos is, de nem olyan mennyiségben, hogy kiválthatná a gyermek saját jogon kapott oltását, valamint testsúlyfüggő is. Tehát az anyatejes táplálás nem helyettesíti azt az immunizációt, amit a kisbaba vagy kisgyermek kap, amikor ő maga kap oltást. Viszont feltehetőleg ad egy bizonyos szintű, átmeneti, néhány hónapra elegendő passzív védelmet az anya által felvett Covid-19 elleni oltás. Kizárólag anyatejes babák számára mindenképpen. Azoknál a gyerekeknél, akik dominánsan már más táplálékot fogyasztanak, sajnos számításba kell vennünk azt, hogy a gyomor savas közege megsemmisíti az IgG java részét.

A Covid-19 oltások védelméről alkotott feltételezést többek között két régi kutatásra lehet alapozni, ami több hónapos passzív védelmet mutatott ki az anyák oltását követően. Az egyik esetben rotavírus elleni vakcinát kaptak a szoptató anyák, és a babájuknál 4 hónapig tartott a védelem, a másik esetben várandós anyákat oltottak pneumococcus elleni oltással (ez a baktérium okozza a gyerekek körében a legtöbb bakteriális megbetegedést a világon), és a szoptatott babáik 5 hónapon át kaptak passzív védelmet az anyatejen keresztül.

Azonban az anyatej nem csupán az immunanyagok által biztosít védelmet. Régebbi vizsgálatok azt találták, hogy körülbelül 3 millió olyan élő anyag van egy teáskanál anyatejben, amely a kórokozók elleni védelemben szerepet játszik. Különösen nagy szerepe van ebben a laktoferrinnek, a lizozimnak és az oligoszacharidoknak. Napi 50 ml (vagy akár ennél kevesebb) anyatej is meg tudja támogatni a szoptatott kisgyermek immunrendszerét.

Azt már tudjuk, hogy koronavírus fertőzés hatására az anyatejben megjelennek a SARS-CoV-2 specifikus ellenanyagok, és egy vizsgálat azt találta, hogy ezeknek az ellenanyagoknak a szintje még 5-9 hónappal a fertőzés után is magas volt, sőt a fagyasztott tejben is magas maradt. Bármilyen módon kerüljön kapcsolatba a szoptatott gyermek a vírussal, a vele szoros kontaktusban lévő anyában meg fog indulni az ellenanyag termelődés. A tejjel pedig átadja azokat a gyermekének.

Tehát annak ellenére, hogy friss kutatások híján még nem jelenthetjük ki teljes bizonyossággal, hogy a Covid-19 elleni vakcinák hatására a szoptatott gyermekben is kialakul valamennyi védettség, abban biztosak lehetünk, hogy az anyatej más módon is segít. (Friss hír: lásd a kiegészítést.)

Amennyiben tehát nem jelent számodra túl nagy terhet, hogy valamennyi anyatejet lefejjél és megitasd vagy valamibe belekeverve megetesd a nagyobb gyermekeddel, akkor fejj nyugodtan! Minél frissebben, hőkezelés nélkül fogyasztja el a gyermek, annál biztosabb, hogy a tejben lévő értékes, élő anyagok ki tudják fejteni a hatásukat.

Azonban a járványügyi szabályok betartása továbbra is nagyon fontos. Hangsúlyozom: nem tudjuk még, mennyi védelmet kap a gyermek az oltott édesanya tejéből, de az eddigi ismereteink szerint nem ugyanannyit, mintha maga is be lenne oltva. Ezért a kézmosás, a távolságtartás, és életkortól függően a maszkviselés továbbra is rendkívül fontos.

❗ Kiegészítések:

1. Egy kutatócsoport kifejezetten laktáló anyákat oltott Pfizer/BioNTech vakcinával. Az első oltást követő két hét múlva szignifikáns tüskefehérje ellenes IgG és IgA antitestszint növekedést mértek az anyatejben. A második oltást követően, idővel fokozatosan csökkent az ellenanyagszint, ennek a csökkenésnek a mértéke egyénileg változó volt. A szerzők azt a következtetést vonták le, hogy a Pfizer-BioNTech / BNT162b2 oltás szoptatott csecsemők számára is védelmet nyújthat a COVID-19 ellen az anyatejen keresztül.

2. A cikket frissítem még egy új kutatással, amelyről dr. Dobson Szabolcs gyógyszerész, gyógyszerengedélyezési szakértő adott hírt Facebook csoportjában, a Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó csoportban. Az ő írásából idézek:


"2021 április 1-én az American Journal of Obstetrics and Gynecology amerikai szaklapban megjelent egy kis tanulmány, 27 várandós nő oltásáról (akik 28 gyermeknek adtak életet, köztük egy ikerpárral). Anyai és köldökzsinórvér mintákban mérték a SARS-CoV-2 IgM és IgG szintet.

A várandósok közül 18-at (64%) Pfizer, 6-ot (18%) Moderna, 4-et (14%) nem ismert vakcinával oltottak. Huszonketten (74%) mindkét adagot szülés előtt kapták (latenciaidő átlegértéke: 6±3 hét).

A 27-ből 15 nőnél mutattak ki IgM pozitivitást, míg az újszülötteknél egyáltalán nem. Azonban 26 nőnél volt a szülés idején SARS-CoV2 IgG pozitív a plazmaminta. A 28 újszülött közül csak 3 esetben nem volt kimutatható IgG (két szülésből, azaz az egyik esetben az ikreknél). Ez a két édesanya az első oltást a szülés előtt 3 héttel kapta meg.

Az újszülöttek IgG szintje kb. megegyezett az anyáéval, de a terhesség korábbi szakaszában beadott vakcina esetén nőtt az anya-újszülött IgG transzfer arány. A második oltás szülés előtti beadása az újszülötteknél szignifikánsan növelte az IgG szintet."

Hasznos információkkal szolgálna, ha utánkövetnék a vizsgálatban részt vett csecsemőket, és megfigyelnék, van-e különbség a szoptatott és a nem szoptatott babák IgG szintje között.


(Kép forrása: pixabay)


Hivatkozások:

KELLY JC, CARTER EB, RAGHURAMAN N, NOLAN LS, GONG Q, LEWIS AN, GOOD M, Anti-SARS-CoV-2 antibodies induced in breast milk after Pfizer-BioNTech/BNT162b2 vaccination, American Journal of Obstetrics and Gynecology (2021), doi: https://doi.org/10.1016/j.ajog.2021.03.031. (Lektorálás előtt álló cikk.)

Mithal L., Otero S, Shanes ED et al.: Cord Blood Antibodies following Maternal COVID-19 Vaccination During Pregnancy, American Journal of Obstetrics and Gynecology (2021), doi: https://doi.org/10.1016/j.ajog.2021.03.035
https://www.ajog.org/article/S0002-9378(21)00215-5/pdf

Victoria S Jasion and Bruce P Burnett. Survival and digestibility of orally-administered immunoglobulin preparations containing IgG through the gastrointestinal tract in humans. Nutr J. 2015; 14: 22.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4355420/

Fox, A. et al. Robust and Specific Secretory IgA Against SARS-CoV-2 Detected in Human Milk. iScience, Volume 23, Issue 11, 20 November 2020, 101735

Toldi G. COVID-19 ÉS VÁRANDÓSSÁG, SZOPTATÁS, CSECSEMŐKOR. MTA ORVOSI TUDOMÁNYOK OSZTÁLYA 5. HÍRLEVÉL | COVID-19. 2021. április
https://mta.hu/data/dokumentumok/egyeb_dokumentumok/2021/Orvosi_hirlevel-2021-5_02.pdf

N. Mohrbacher. Vaccines. In: Breastfeeding Answers Made Simple. Hale Publishing L.P. 2010. p. 777.

J. Riordan, K. Wambach. The Biological Specificity of Breastmilk. In: Breastfeeding and Human Lactation. Jones and Bartlett Publishers, LCC. 2010. 140-145

R.A. Lawrence, R.M. Lawrence. Host-resistance factors and immunologic significance of human milk. In Breastfeeding: A Guide for the Medical Profession. 6th ed. Mosby Inc, 2005, p. 171-209.

L A Hanson et al. Breastfeeding protects against infections and allergy. Breastfeeding Review; Nov l988, p. l9 – 22.

https://kellymom.com/bf/can-i-breastfeed/meds/vaccine-protection/

https://kellymom.com/pregnancy/bf-prep/how_breastmilk_protects_newborns/

https://kellymom.com/nutrition/milk/immunefactors/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése