2020. március 16., hétfő

Fegyelmet kérek!

A koronavírus járvány hazánkat is elérte, és egyre komolyabb intézkedések születnek. A józan ész azt diktálja, hogy a magunk és szeretteink érdekében tartsunk be bizonyos szabályokat. A legfontosabbak közé tartozik, hogy aki csak teheti, maradjon otthon!

Tudom, hogy sokan unjátok már, hogy a csapból is a járvánnyal kapcsolatos információ folyik. Butaság lenne homokba dugni a fejünket és "valamiben úgyis meg kell halni" felkiáltással ignorálni a védekezési lehetőségeket. Lehet, hogy te, aki fiatal vagy és egészséges, vígan átvészeled ezt a járványt, azonban közben veszélyezteted az idősebb és a betegebb vagy védtelenebb embertársaidat. Anyádat, apádat, nagyanyádat, nagyapádat, a dédit, a várandós szomszédodat, a bulizó haverodat, a pénztárost a boltban, a védőfelszerelés nélkül dolgozó nővért és orvost.

A járványt megállítani nem tudjuk. Ez már biztos. Legalább egy év még, mire lesz ellene védőoltás. Annyit tehetünk, hogy lassítjuk a fertőzés terjedését, és nem engedjük, hogy tömeges megbetegedéssel terhelődjön az amúgy is leterhelt egészségügyi rendszer. Különböző grafikonokon (melyeket copyright okból nem teszek ide) jól látszik, hogy az időben elnyújtott, egyszerre kis létszámú megbetegedést fogja tudni kiszolgálni az egészségügy. Minél laposabban kell tartani a görbét! #Flattenthecurve.

Előzd meg a bajt!

Mit tehetsz?


  • Ha teheted, maradj otthon! 
  • Dolgozz otthonról, ha van rá lehetőséged!
  • Minimalizáld a kontaktust más emberekkel! Ez azt is jelenti, hogy csak akkor menj le a boltba, ha nagyon muszáj, és ne állj a másik ember arcába. Tarts legalább egy méter távolságot! Ne állj le beszélgetni! Kerüld a kézfogást és a puszit! Ha muszáj testkontaktussal is üdvözölnötök egymást, üssétek össze a bokátokat! :)
  • Ne nyúlj az arcodhoz, az orrodhoz, a szemedhez és a szádhoz! Útközben használj kézfertőtlenítő gélt vagy a patikák által, WHO recept alapján elkészített fertőtlenítő spray-t.
  • Az online kapcsolattartást részesítsd előnyben!
  • Zsebkendőbe vagy a könyökhajlatodba köhögj, tüsszögj, a zsepit gondosan gyűrd össze és dobd ki!
  • Kilincset, nyomógombot zsepivel vagy kesztyűben érints, gyakorlottabbak a könyökükkel is csinálhatják. Hosszú ujjú ruházatban.
  • Moss kezet! Alaposan és sokszor. Legalább 20 másodpercig szappanozz! Ezzel megsemmisíted a vírus védőburkát. Itt megnézheted, hogyan kell ezt helyesen csinálni: https://www.youtube.com/watch?v=vMmjosDemwg
  • Szellőztess gyakran és alaposan!
  • Erősítsd az immunrendszered testmozgással, helyes táplálkozással - ami azt is jelenti, hogy próbálj egészséges élelmiszerből raktározni - és a már jól ismert C és D vitaminnal!
  • Amennyiben betegség tüneteit észleled magadon (magas láz, száraz köhögés, légzési nehézségek, fáradékonyság, hasmenés, torokfájás, orrfolyás), NE MENJ ORVOSHOZ, hanem telefonálj az orvosodnak!


Mi a helyzet a várandós kismamákkal és a szoptató anyákkal?

Egy biztos: kevés információnk van még erről a vírusról. A várandósság amúgy is immunszupresszív állapot, ami azt jelenti, hogy az immunrendszer alacsonyabb fokozaton működik a magzat védelmében, tehát logikus, hogy a kismama védtelenebb a kórokozókkal szemben. Általában a vírusfertőzések lefolyása súlyosabb a várandósok esetében. A legfontosabb a megelőzés, lásd fentebb.
Egyelőre nincs megbízható információ arról, hogy a magzat fertőződhet-e abban az esetben, ha az anya fertőzött. Egy újszülöttről tudunk, aki a megszületését követően pozitív lett a COVID-19 koronavírusra, de nem tisztázott még, hogy méhen belül vagy a szülés közben fertőződött-e meg.

Egyelőre nincs adat arról, hogy az anyatej közvetíti-e a vírust a szoptatott baba felé. Azt biztosan tudjuk, hogy a betegség cseppfertőzéssel terjed, tehát ha az anya fertőzött, akkor meg kell tennie a megfelelő óvintézkedéseket: mosson gyakran, alaposan és helyesen kezet, szoptatás közben viseljen szájmaszkot, szellőztessen gyakran, alaposan fertőtlenítse azokat az eszközöket, amelyeket megfogott! Ha az anya annyira rosszul van, hogy nem tudja megszoptatni kisbabáját, akkor segíteni kell neki a fejésben a higiénés szabályok betartásával, a kisbabát pedig más valaki etesse meg a lefejt tejjel. Kívánatos lenne, hogy ez szoptatásbarát eszközzel - kanállal, pohárral, fecskendővel történjen.
Az anya akkor is szoptathat, a kisbaba akkor is megkaphatja az anyatejet, ha az édesanyánál valamilyen képalkotó diagnosztikai vizsgálat (pl. mellkasröntgen) történik.

Jó tudni, hogy az anyatejjel táplált kisbabák védettebbek a fertőzésekkel szemben, mert az anyatejben az adott kórokozó elleni specifikus ellenanyagok is megjelennek, továbbá magas az általános immunvédelemben szerepet játszó immunanyagok (elsősorban a sIgA) szintje. Ezért nagy hiba leállítani a beteg anya kisbabájának anyatejes táplálását. Jelenleg minden hazai és nemzetközi szervezet a szoptatás fenntartását javasolja koronavírus fertőzés esetén.

Amennyiben gondod adódik a szoptatással, kérj segítséget szoptatási tanácsadótól! A jelenlegi helyzetben, a magunk és a ti érdeketekben, inkább az online tanácsadási formákat részesítjük előnyben. Több IBCLC laktációs szaktanácsadó tud videochaten keresztül segíteni, többek között Skype, Facetime, Facebook Messenger lehet erre alkalmas felület. S bár a személyes tanácsadáshoz képest korlátozottabbak így a lehetőségek, jók a tapasztalataink a hatékonyságot illetően. A Magyar Szoptatási Tanácsadók Közössége weboldalán kiemelve találod meg a videochat konzultációt vállaló tanácsadókat.

https://www.szoptatasitanacsadok.hu/

Gyerekek

Úgy tűnik, a gyerekek nem tartoznak a kiemelt rizikócsoportba. Az eddigi adatok alapján inkább a felnőtteket, különösen az időseket támadja meg ez a betegség. Gyerekek is elkaphatják, de náluk általában enyhébb a betegség lefolyása. Vírushordozóként azonban ők is fertőzhetnek, így az ő esetükben is gondoskodni kell a megelőzésről, nekik is meg kell tanulniuk a helyes kézmosást, a zsebkendőbe vagy könyökhajlatba köhögést. A már említetteken túl fontos a játékok lemosása, a plüssök (minél melegebb vízben történő) kimosása és teljes szárítása.

Mivel március 16-ától bezártak a bölcsődék, az óvodák és az iskolák, aggodalomra ad okot, ki vigyázzon a gyerekekre, ha a szülőknek muszáj dolgozniuk - például azért, mert a betegellátásban van feladatuk.


  • Most valószínűleg nem a nagyszülőkre és a dédire kellene bízni őket, hiszen a gyerekek lehetnek tünetmentes vírushordozók. 
  • Érdemes átgondolni, hogy tud-e valamelyik otthon maradó anyuka vagy pedagógus egy vagy több gyereket is vállalni, de a fertőzés elkerülése végett ez bizony a gyerekek átmeneti odaköltözését kell jelentse a szülővel való találkozás nélkül  - ez nagyobbak esetében működhet: egy kicsit olyan, mint egy nyaralás.
  • Be lehet költöztetni a házba a bébiszittert - ez egyedülálló szitterek esetében lehet működőképes, és neki is be kell tartania a megelőző óvintézkedéseket.


Könnyen megtalálhatjátok egymást (bébiszitterek és családok) a Bébiszittert, háztartási segítőt, idősgondozót keresők Meső féle csoportjában:
https://www.facebook.com/groups/352697214912298/

Számítani lehet arra, hogy a gyerekek rövid idő alatt unni fogják a szobafogságot és egymást. Legyetek kreatívak, találjatok ki nekik minél több és érdekesebb elfoglaltságot, vonjátok be őket az életkoruknak megfelelő otthoni tevékenységekbe! Az Édesanyák szakértő csoport Facebook oldalán remek ötleteket gyűjtöttek össze a szakértők és az édesanyák: https://www.facebook.com/groups/edesanyak/permalink/564502330830525/

A kínaiak példáján jól látszik, hogy miután megtették a legszigorúbb intézkedéseket és korlátozták a lakosság mozgását, sikerült megfékezniük a járványt. Nálunk most bezártak az egyetemek és az egyéb oktatási intézmények, egyre szigorúbb intézkedések történnek. Mindannyan tudjuk, milyen állapotban van az egészségügy, mekkora hiány van orvosból, szakdolgozóból és eszközökből. Csak a szabályok betartásával tudunk valamit tenni a járvány lassítására, megfékezésére. Ehhez önuralomra, lemondásra, alázatra, mértéktartásra és igazi összefogásra van szükség.

Köszönöm a fegyelmet!

Az alábbi oldalakon találhatsz további információkat:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus/555-ovintezkedesek-varandosok-kismamak-reszere-sajat-egeszseguk-es-a-csecsemo-egeszsege-erdekeben-a-covid-19-virus-fertozessel-kapcsolatban

https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus/550-emberi-szervezet-vedekezokepessegenek-erositese-a-covid-19-virus-fertozessel-kapcsolatban

http://www.lll.hu/allasfoglalasok/szoptatas-a-koronavirus-2019-es-uj-tipusu-koronavirus-covid-19-es-mas-leguti-fertozesek-eseten/

https://www.llli.org/coronavirus/

https://www.pharmindex-online.hu/hirek-cikkek/koronavirus-emmi-szakmai-ajanlasok

https://www.pharmindex-online.hu/hirek-cikkek/koronavirus-a-gyogyszerkivaltas-specialis-szabalyai

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/protect-family.html

https://www.unfpa.org/press/unfpa-statement-novel-coronavirus-covid-19-and-pregnancy

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30360-3/fulltext

https://www.facebook.com/anyatejut/




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése