2017. március 2., csütörtök

Váltott mell. Az mi?

Úgy tűnik, mindenki tudja, mit jelent váltott mellből szoptatni. Vagy mégsem? Szoptatási tanácsadóként én nem tudom. Ugyanis jelentheti azt is, hogy az egyik szoptatásnál az egyik mellre tesszük a babát, a másiknál a másikra, de az is lehet, hogy egy szoptatáson belül váltunk mellet. A beszélgetésekből az derül ki, hogy mindenki másképpen értelmezi ezt a kifejezést. Ezért aztán bajban vagyok, amikor egy anyuka azt mondja, hogy neki a váltott mellből szoptatást javasolták. Kénytelen vagyok rákérdezni, hogy akkor pontosan hogyan is szoptat?

Ezért én nem használom ezt a kifejezést. Inkább azt kérdezem, hogy alkalmanként egy vagy két mellből szoptat-e az édesanya?

És ha már itt tartunk, lássuk, mi a jobb? Ha egy vagy két mellből szoptat?
Ez teljesen egyéni. Kinek erre, kinek arra van szüksége. A legtöbb mell képes alkalmazkodni, de ez a mirigyállomány nagyságától is függ. Eleinte érdemes mindig mind a két mellre rátenni a babát, hogy jobban beinduljon a tejtermelés és a mell ne ödémásodjon be a hosszú várakozási idő alatt. Az 1-2 napos újszülött azonban nem biztos, hogy ébren marad addig, amíg a második mellre is sor kerül, valószínűbb, hogy elalszik az első mellen. Ez sem baj, akkor majd szopizik a másikból, amikor felébred. Azonban ha kissúlyú, sárga, aluszékony a kisbaba, és keveset nyel szopizás alatt, akkor ne várd meg, amíg mélyen elalszik az első mellen, hanem addig tedd át a másikra, amíg még valamennyire éber és aktív. Az is előfordulhat, hogy néhány óra múlva finoman fel kell ébresztened, ha olyan sokáig aludna, hogy végül nem jutna elég tejhez 24 óra alatt.
Ha két mellből szoptatsz, akkor mindig azzal a mellel kezdd a szoptatást, amelyikkel az előzőt befejezted! Szemfüles mamák karkötővel vagy a melltartó pántjára kötött szalaggal emlékeztetik magukat arra, melyik mell következik.

Egy idő után pedig már majdnem mindegy, hogy hogy csinálod. Az sem tragédia, ha elfelejted, hogy melyik mellen szopizott utoljára a baba.

Kép forrása: https://pixabay.com/en/breastfeeding-newborn-baby-mother-2090396/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése