2018. augusztus 23., csütörtök

Kér-e vizet a baba?

Ebben az írásban szeretném egy kicsit körüljárni a hat hónapnál fiatalabb csecsemők folyadékszükségletének kérdését. Ugyanis gyakori dilemma a szülők részéről, hogy elég-e az anyatej a szoptatott kisbabának vagy szüksége lehet-e folyadékpótlásra?
Az édesanyák gyakran kapnak olyan tanácsot idősebb rokontól vagy egészségügyi dolgozótól, hogy a babának vizet vagy teát kell adni. Ha valaki tisztában van a kizárólagos és igény szerinti szoptatás fogalmával és jelentőségével, akkor tudja, hogy erre nincs szükség, sőt, kifejezetten káros. Sokan gondolják, hogy az anyatej csupán étel, a szopás pedig csak táplálkozás, ezért szerintük folyadék kiegészítésre van szükség. És még többen hiszik azt, hogy ha máskor nem, de legalább nagy melegben muszáj megitatni a kisbabát.
Tegyük ezt rendbe!

Először is fontos leszögezni, hogy az anyatej összetétele tökéletesen alkalmazkodik az újszülött kisbaba és a nagyobb csecsemő szükségleteihez. Az anyatejben a legnagyobb mennyiségben jelenlévő összetevő a víz: 87.5 %. A szoptatás elején több vizet tartalmaz a tej, majd ahogy tovább szopik a baba, úgy lesz egyre zsírosabb, kalóriadúsabb. A köznyelvben elsőtej és hátsótej néven különböztetjük meg a vizes és a zsíros tejet.

Amikor a kisbaba szomjas, jelzi a szopás iránti igényét: cuppog, nyújtogatja a nyelvét, szopogatja a kezét. A mellen viszonylag rövid ideig szopizik, majd életkorától függően vagy hamar elalszik vagy elégedetten fordul el a melltől.

Az alábbiakban felsorolok néhány olyan helyzetet, amikor feleslegesen szoktak vizet ajánlani a babáknak.

Az újszülöttnek, amíg az anyának "nincs teje"

Az anyának van teje. Már a várandósság alatt is termelődik előtej (más néven kolosztrum), ami a megszületés pillanatában azonnal a kisbaba rendelkezésére áll. A szülést követően azonnali, legalább 60 percig tartó, megszakítatlan bőrkontaktusra van szükség, s ez idő alatt a kisbaba felkúszik a mellhez és elkezd szopni. A következő napokban, egészen a tejbelövellésig az előtej oltja a baba szomját és ellátja a megfelelő tápanyagokkal.

Amikor a babának esik a cukra

Ilyenkor sajnos cukros vizet szoktak adni a babáknak, amitől ugyan azonnal megemelkedik a vércukorszint, de hamarosan le is zuhan, a baba pedig rosszul lesz. Alacsony vércukorszint esetén bőrkontaktusra, szoptatásra, szükség esetén lefejt tej vagy tápszer itatására, végső esetben pedig infúzióra van szükség.

Ha besárgult a baba

Még mindig nagyon gyakori, hogy a sárga babának folyadékpótlást akarnak adni, pedig a víz itatása fokozza a sárgaságot. A sárgaságot okozó bilirubin ugyanis széklettel ürül. Ha az újszülöttet itatjuk, a pici gyomrát eltelíti a folyadék, és nem jut elég hely a tápláló kolosztrumnak és anyatejnek. Lassabban fog ürülni a bilirubin, fokozódik a sárgaság. Ezért a besárgult babát sokszor kell szoptatni, ha aluszékony, akkor fontos rendszeresen felébreszteni, szükség esetén lefejt tejet lehet neki adni, lehetőleg nem cumisüvegből, hanem szoptatásbarát módszerrel. Például kanállal, fecskendővel vagy pohárból.

Csuklás esetén

Az újszülöttek gyakran csuklanak. Ilyenkor gyakran akarják őket megitatni vízzel vagy citromlével. Egyikre sincs szükség. A csuklás természetes jelenség csecsemőkorban, és általában a felnőtteket jobban zavarja, mint a kisbabákat. Ha már régóta tart a csuklás és nagyon zavarja a szülőket, meg lehet szoptatni a babát, és akkor elmúlik.

Nagy melegben

Meleg időben a kisbaba gyakrabban kéredzkedik mellre. Akár fél óránként, óránként is szeretne szopizni, és általában gyorsan abba is hagyja a szopást. Ilyenkor megissza a vizes tejet és oltja a szomját. Ha egy édesanya ilyenkor megméri a baba súlyát szoptatás előtt és után, aggódva látja, milyen keveset szopott a kisbaba. Emiatt igazán nem kell aggódni! A baba pontosan annyi tejet vesz magához, amennyire szüksége van! Ha éhes, akkor többet, ha szomjas, akkor kevesebbet. Az is előfordul, hogy csak egy kis komfortszopásra van szüksége, egy kis összebújásra a mamával. Mivel ekkor is ürül tej, ez a kis szopizás is növeli az elfogyasztott napi folyadék- és táplálékmennyiséget.

Pótlásra csak annak a babának van szüksége (és ez független az időjárástól), aki nem tud mellből eleget szopizni. Ennek több oka is lehet: kevés tej termelődik, a baba nem szopik elég hatékonyan, gyenge, koraszülött, beteg, be van sárgulva stb. Ezekben az esetekben fontos felvenni a kapcsolatot egy szoptatási tanácsadóval. A pótlás pedig elsősorban lefejt anyatej legyen, annak hiányában biztonságos helyről származó női (donor) tej, végső esetben pedig tápszer. Semmiképpen ne víz, a cukros vizet pedig végképp felejtsük el!

A kép forrása: pixabay.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése