2015. december 1., kedd

A szoptatott csecsemő gyarapodása


A szoptatott csecsemő gyarapodása
 Az egészséges, időre született csecsemő az első napokban veszít a súlyából. Ideális esetben ez a súlyvesztés körülbelül 5-7%, de semmiképen nem haladja meg a 10%-ot. A kisbabák súlyvesztése általában a 3-4. napon a legnagyobb, ezután megáll, majd a baba elkezd gyarapodni. Amennyiben az édesanya infúziót kapott a vajúdás és a szülés alatt, a normálisnál valamivel nagyobb lehet a súlyesés, de ha már elérte a 7%-ot vagy a 4. napot követően még mindig csökken a súly, esetleg a csecsemő még mindig mecóniumot (magzatszurkot) ürít, akkor a szoptatási gyakorlat és a szopási készség azonnali, alapos felülvizsgálatára van szükség.

A kisbabák legtöbbje a 10-14. napra visszanyeri vagy meghaladja a születési súlyát, 4-6 hónapos kor között megduplázza, az első születésnap körül pedig megháromszorozza azt. Természetesen ez a születési súly nagyságától is függ: egy négy és fél kilóval született baba nem fogja megháromszorozni a súlyát az első születésnapjára, míg egy kétkilós újszülött ettől többet is hízik.

Ha egy kisbaba gyarapodása nem megfelelő, akkor szinte soha nem a tápszeres pótlás bevezetése az első megoldás. Amikor egy baba nem hízik eleget, akkor érdemes tanácsot kérni képzett LLL szoptatási tanácsadótól vagy IBCLC laktációs szaktanácsadótól. Gyakran előfordul, hogy valójában nincs is semmi baj, csupán a kicsi gyarapodása eltér az átlagostól vagy az elvárttól. Ha a hossza és a fejkörfogata nő, a pelenkái tele vannak, akkor nagy baj nem lehet.

Ha a vizsgálatot követően megállapítható, hogy a baba nem szopik eleget, akkor az IBCLC laktációs szaktanácsadó egyéni, személyre szabott tanácsot ad, szükség esetén más szakemberhez (gyermekorvos, neurológus, DSGM-szakgyógytornász stb.) is irányítja az édesanyát és a kisbabát.

Alapszabály: egy csecsemő nem éhezhet és nem száradhat ki!

Szükség esetén természetesen pótlást kaphat, ami elsősorban a saját édesanyja lefejt teje, annak hiányában egy másik édesanya pasztőrizált teje, végső esetben pedig csecsemőtápszer.

Nem kell megijedni, ha a kisbaba látszólag túl sokat hízik. Az igény szerint, kizárólag szoptatott csecsemőt nem lehet túletetni, és önmagában a gyakori szoptatás nem növeli az elhízás (obeszitás) veszélyét. Sőt, a szoptatás mintegy 20-30 százalékkal csökkenti a gyermekkori elhízás veszélyét, valamint hosszútávon a tinédzser- és felnőttkori elhízás veszélye is csökken. Az obeszitásban több faktor is szerepet játszik, többek között a szülők súlya és a szilárd táplálék minősége.

Az első hat hónapban kizárólag anyatejre van szüksége a csecsemőnek.

Általános gyarapodás
(üteme és mértéke egyénenként változó)
életkor súly hossz fejkörfogat
első 3-4 hónapban 140-245 g/hét

3-6 hó között 85-142 g/hét

6-12 hó között 42-85 g/hét

első 6 hónapban
2,5 cm/hó 1,27 cm/hó
második 6 hónapban
1,27 cm/hó kb. 6,4 cm
Növekedési ugrás
jellemzően 3 és 6 hetes illetve 3 és 6 hónapos kor körül
Jelei
gyakori, kielégíthetetlennek tűnő szopási igény
nyűgösködés
sírás
Megoldása
gyakori, igény szerinti, kizárólagos szoptatás mindkét mellből
helyes mellretétel
mellek váltogatása egy szoptatáson belül

Habár a táblázatban csupán az első életévre jellemző növekedési adatok szepelnek, a szoptatás fenntartása ezután is javasolt.
A tápanyagokban rendkívül gazdag anyatej fedezi a kisgyermek energiaszükségletének 35-40 százalékát a második életévben. Ezért nem kell megijedni, ha a családi asztalról még nem fogyaszt túl sok ételt a kisgyermek! A fehérjében, szénhidrátban, zsírsavakban, immunanyagokban, vitaminokban és ásványianyagokban gazdag anyatej biztosítja a megfelelő tápanyagellátottságot.
Az Egészségügyi Világszervezet azt javasolja, hogy megfelelő kiegészítő táplálás mellett a szoptatás folytatódjék legalább kétéves korig vagy azon túl.

Ez az írás megtalálható a honlapomon:  http://iboly.hu/index.html?pill=faq_menu&article=a_szoptatott_csecsemo_gyarapodasa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése