2014. március 9., vasárnap

10 percben...

Már vagy tíz éve történt, hogy kolléganőimmel részt vettünk A szoptatás orvosi szempontjai címet viselő nyílt orvos továbbképzésen. Viszonylag frissen végzett IBCLC laktációs szaktanácsadóként minden szakmai program érdekelt minket, amely az anyatejes táplálással, szoptatással volt kapcsolatos. Az első sokk az ajtóban ért bennünket, ahol ott állt az egyik ismert tápszergyártó cég asztala, rajta a rengeteg reklámanyag és tápszeres doboz. Azóta megedződtünk, hiszen alig van olyan orvosi, védőnői és szülésznői konferencia, ahol ne lenne legalább egy, de inkább több szponzor a tápszergyártók közül.
A másik meglepetés akkor ért minket, amikor kiderült, hogy az egyes előadások mindössze 10-10 perc hosszúságúak voltak, de a műsort szolgáltató vonósnégyes 25 percen keresztül muzsikált. Igaz, a zene szép volt, az előadások pedig egyetlen új információval sem szolgáltak.
Aztán további meglepetések következtek: egy neves gyermekorvos számára újdonságként hatott az az információ, hogy az anyatejben 130 féle oligoszacharid van, míg a tápszerben csak kettő. Jött a szokásos butaság arról, hogy a koraszülötteket csak akkor szabad mellre tenni, ha már megtanultak cumisüvegből inni. Az egyik előadó szerint a csecsemőtáplálásban az anyatej az első választás, a tápszer a második, és csupán harmadik helyre sorolta a donor női tejet. Pedig a nemzetközi ajánlások (és a józan paraszti ész) szerint az idegen fehérjét tartalmazó tápszert kell a harmadik helyre tenni, a fajazonos női tej pedig mindig a második választás legyen, ha a saját anya saját teje nem áll rendelkezésre. Végül a szponzor cég termékeit bemutató tápszerreklám előadás következett. Hangsúlyozom, A szoptatás orvosi szempontjai című  továbbképzésen voltunk...
A végső döfést pedig az adta meg, hogy a tévedéseket helyreigazító felszólalásunkra a program vezetője, a neves professzor azt válaszolta, hogy egyébként meg minden orvos úgy praktizál, ahogy akar.

A 10 perces előadások "hatékonysága" azóta is kísért. Sok-sok órányi előadással és 12 év előadói tapasztalattal a hátam mögött állítom, hogy nem lehet 10 perc alatt csodát tenni, ez épp csak arra elég, hogy belemelegedjek a témába. Most egy kedves kolléganő felkért, hogy tartsak egy ütős előadást egy orvosi konferencián. Az előadás 8 perc lesz, utána 2 perc vita. Minden előadó ennyi időt kap. Nem a kolléganő tehet róla. Hogy mekkorát tudok "ütni" 8 perc alatt, és kivel kell két percben vitatkozni, az majd kiderül.
Addig is nézzünk felvételeket 30 perces előadásokról, melyek a Nem fog fájni - Humánus orvoslás a csecsemő- és gyermekgyógyászatban konferencián készültek! http://nemfogfajni.eu/videok.html

Friss hír: a kolléganő elintézte, hogy több időt kapjak az előadásomra! :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése