2022. január 27., csütörtök

Fagyasztott anyatej, furcsa íz. Mit tegyek?

Észrevetted esetleg, hogy a felolvasztott anyatej furcsán savanykás, szappanszagú? Lehet, hogy a kisbabád nem szívesen fogyasztja? Nem vagy egyedül!

Sok anya veszi észre, hogy felolvasztás után az előzőleg lefagyasztott tejnek kellemetlen - szappanos vagy akár savanyú - szaga van. Az ízén is érezhető. Ez normális jelenség, nem romlott meg a tej, nem kell kidobni. Sok baba észre sem veszi vagy legalábbis nem törődik vele. Lássuk, mi az oka!

A kép forrása: pixabay.com

Az emberi tejben természetes módon jelen van egy zsírbontó enzim, a lipáz, amely segít lebontani a tejben lévő zsírokat, így a zsírban oldódó tápanyagok és a zsírsavak elérhetővé válnak a kisbaba számára.

Minél tovább tartják a tejet szobahőmérsékleten vagy akár a hűtőben, mielőtt lefagyasztják, annál nagyobb lesz a lipáz aktivitása. A magas lipáztartalmú tej szappanos szagú és ízű lehet, de egyáltalán nem káros a babára nézve. A legtöbb csecsemőt nem zavarja, de ha egy baba elkezdi elutasítani a tejet (akár az első kóstoláskor, vagy akár később), van mód a megelőzésre.

  • Először is érdemes tesztelni. Ehhez a művelethez fagyassz le egy adagot, tartsd a fagyasztóban legalább 5 napig, utána olvaszd ki és szagold meg, kóstold meg!
  • Ha a próbafagyasztás során azt tapasztalod, hogy a tej szaga vagy íze megváltozik, és a baba nem akarja meginni, akkor attól kezdve hőkezelheted a friss tejet, MIELŐTT lefagyasztanád.
  • Ehhez melegítsd a lefejt tejet egy edényben addig, amíg apró buborékok képződnek az edény széleinél (kb. 80° C), de ne forrald fel! Ezután vedd le a tejet a tűzhelyről, és hagyd kihűlni, mielőtt lefagyasztanád.

A friss tej ily módon történő hőkezelése megakadályozza, hogy az enzimek lebontsák a zsírt, így megelőzhető a szappanos szag és íz.

Lehet még egy oka a kellemetlen szagnak, ez pedig a gasztronómiában freezer burn néven ismert jelenség. Erről most hallottam Andrássy Katalintól (szülésfelkészítő, szüléskísérő és gyermekágyas dúla, kismama- és babamasszőr, önkéntes szoptatási segítő, többszörös nagymama - Linadúla néven megtaláljátok), aki cukrászatban (is) szerzett ismereteit osztotta meg velem.

A freezer burn kifejezés a fagyasztott élelmiszerek nedvességveszteségét jelenti. Minden élelmiszer tartalmaz némi vizet. Ez az egyik oka annak, hogy az ételek olyan jól fagyaszthatóak. Azonban a fagyasztóban zárt térben, állandó, száraz hőmérsékleten állnak. Ez persze hasznos az élelmiszerek gyors lefagyasztásához. A kémiai változások az élelmiszerben lévő vizet folyékony halmazállapotúból szilárddá változtatják. Minél több víz van valamiben, annál gyorsabban fagy meg az étel. Az anyatej víztartalma nagyon magas, 87,5 %.

A freezer burn akkor következik be, ha az élelmiszer a hosszú fagyasztási idő alatt veszít a nedvességtartalmából, valamint a tároló edényben túl sok a levegő. A levegőben lévő oxigén ugyanis  felgyorsítja ezt a folyamatot, valamint szín- és ízváltozást okoz az élelmiszerekben. Így az anyatejben is. Ettől még biztonságos a fogyasztásuk, legfeljebb nem ízlik annyira.

A fentiek ismeretében tehát a következőkre érdemes figyelni, ha anyatejet szeretnél fagyasztani:

  • A lefejt tejet minél hamarabb fagyaszd le, ne hagyd sokáig állni előtte!
  • Próbáld meg minél jobban kiszorítani a levegőt a tároló zacskóból, edényből!
  • A fagyasztóban -18 fok legyen az állandó hőmérséklet!
  • Ha mindezek ellenére is kellemetlen szagú a felolvasztott tej és a kisbabádnak nem ízlik, akkor fagyasztás előtt ne felejtsd el hőkezelni!

Tipp kis mennyiségű anyatej fagyasztásához: alaposan kimosott vagy sterilizált, tetővel lezárható jégkockatartóba is töltheted a tejet úgy, hogy teljesen tele legyen, ne legyen levegő a tető alatt. Miután megfagyott, a tejkockákat átteheted egy jól záródó, vákuumos műanyag edénybe vagy zacskóba, amiből jól szorítsd ki a levegőt! (Andrássy Katalin jól bevált módszere.)

Extra tipp: a kellemetlen szagú anyatejet sem kell kidobni. Bátran teheted a kisbabád fürdővizébe, vagy készíthetsz belőle anyatejes szappant, krémet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése