2018. december 30., vasárnap

Alkoholfogyasztás és szoptatás

Az alkoholos italok fogyasztása megszokott és elfogadott velejárója a bulizásoknak, az ünnepi összejöveteleknek. Habár a rendszeres alkoholfogyasztás káros hatásai ismertek, az alkalmankénti, kis mennyiségű italtól valószínűleg senkinek nem lesz baja. De mi a helyzet a szoptató anyákkal? És főleg mi a helyzet a kisbabájukkal? Igaz-e, hogy egyetlen kortyot sem ihat egy édesanya, amíg szoptatja a kisbabáját? Igaz-e, hogy a babának baja lesz, ha mégis iszik? Igaz-e, hogy a sörtől több lesz a tej? Igaz-e, hogy a baba jobban fog aludni, ha a mamája este megiszik egy pohár bort? Belefér-e, hogy az anya szilveszterkor megigyon egy pohár pezsgőt?

A szoptatás alatti alkoholfogyasztásról és annak következményeiről rengeteg kutatási adat áll rendelkezésre. Az alábbiakban igyekszem az ezekből leszűrt következtetéseket és ajánlásokat közérthetően összefoglalni.

Mennyi alkohol jut át az anyatejbe?

A tejbe egy az egyben átmegy az alkohol. Ugyanolyan szintet ér ér el benne, mint amennyi az anya vérében van, és ugyanúgy emelkedik és csökken a tej alkoholszintje, mint a véralkohol szint. Egy 60 kg-os nő véréből körülbelül 2-3 óra alatt teljesen kiürül az alkohol egy pohár ital elfogyasztása után, és akkor a tejében sem lesz már jelen. Tévhit, hogy fejéstől fog kiürülni. Egyszerűen eliminálódik a tejből, ugyanúgy, ahogy a vérből is. Ehhez idő kell. Azonban minél többet fogyasztottál, annál hosszabb időre lesz szükség.

Mikor a legmagasabb a tejben az alkohol mennyisége?

Ugyanakkor, amikor a véredben: ha éhgyomorra ittál, akkor 30-60 perc, ha étkezés közben vagy után, akkor 60-90 perc múlva.

Mi az ami felgyorsítja a kiürülést?

Semmi. Ne számíts arra, hogy kevesebb alkohol lesz a tejedben, ha vizet, kávét iszol, ha lefekszel aludni vagy lefejed és kiöntöd a tejet!

Mégis mi mindent kell számításba venni?

  • A baba életkorát: minél fiatalabb a kisbabád, annál nehezebben dolgozza fel az éretlen mája az alkoholt.
  • A testsúlyodat: a nagyobb súlyú emberek véréből valamivel hamarabb ürül ki az alkohol.
  • Az alkohol mennyiségét: a babára gyakorolt hatás függ az elfogyasztott alkohol mennyiségétől is, valamint minél többet ittál, annál tovább marad a véredben és a tejedben az alkohol.
  • A táplálkozást: az éhgyomorra fogyasztott alkohol gyorsabban felszívódik a véráramba és hamarabb kerül bele a tejbe, mint ha evés közben vagy után iszol.

Milyen hatása lehet az alkoholnak a tejmennyiségre?

Elterjedt az a tévhit, hogy a sör növeli az anyatej mennyiségét, és ebből többen azt a következtetést is levonják, hogy ez általánosságban igaz az alkoholos italokra. Valójában az árpa az, ami a sörben tejserkentő hatással bír, mégpedig az árpában található egyik poliszaharid prolaktin növelő hatása miatt. Kutatások során arra jutottak, hogy alkoholos italok fogyasztása után is emelkedik a prolaktinszint, azonban az is kiderült, hogy csak addig nő, amíg a vérben az alkohol a felszívódási fázisban van, tehát növekszik a szintje. Miután a vérben elkezd csökkenni az alkoholszint, a prolaktinreakció késlekedik.
A másik fontos hormonra, az oxytocinra egyértelműen negatív hatása van az alkoholnak: ha az anya iszik, csökken az oxytocin kiáramlás, és gátlódik a tejleadó reflex. Az alkoholfogyasztás tehát felborítja a szoptatáshoz szükséges hormonális egyensúlyt.

Milyen hatása van az alkoholnak a kisbabára?

Megfigyelték, hogy habár a babák az anya alkoholfogyasztását követően gyakrabban szopiztak, mégis kevesebb tejhez jutottak. Ennek hátterében az alkoholnak a tejleadó reflexre gyakorolt hatása áll.
Elterjedt az a tévhit, hogy a kisbabák jobban alszanak, miután az anyukájuk alkoholt fogyaszt és megszoptatja őket. A vizsgálatok során azonban ennek az ellenkezője kapott bizonyítást. Bár a babák hamarabb aludtak el, hamarabb is ébredtek, sőt, utána gyakrabban ébredtek meg. A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy az alkohol hatására felborult a babák alvás-ébrenlét ciklusa, és összességében kevesebbet aludtak, mint egyébként.
A nagy mennyiségű anyai alkoholfogyasztás hatására a babák kábák, gyengék, rosszabb a súlygyarapodásuk, valamint a motorikus fejlődésük lassulhat.

Mikor szoptathatsz, ha ittál?

Az attól függ, mit, mikor és mennyit? Általánosságban elmondható, hogy egy ital elfogyasztását követően legalább 2 órát várj! Ezt az időt szorozd fel az elfogyasztott italok számával, amennyiben többet iszol. Tehát két ital után 4 órát, három ital után 6 órát várj!
A szakirodalmak egy italnak veszik a következő mennyiségeket:

  • 1 dl bor (12,5%-os)
  • 1 kis pohár sör
  • 1 kis adag rövidital (3,5 cl)

Találhatsz az interneten különböző alkoholkalkulátorokat is. Ilyen például a http://alkoholkalkulator.hu/hu/
és a http://www.nkh.gov.hu/web/kozuti-gepjarmu-kozlekedesi-hivatal/alkohollebontasi-kalkulator
Itt nagyon pontosan megtudhatod, mikor ürül ki a véredből (és a tejedből) az alkohol.

Mit tegyél, ha egyszer-egyszer szeretnél alkoholt fogyasztani?

  • Amennyiben kisbabád egy hónaposnál fiatalabb vagy koraszülött, akkor inkább ne igyál! Várd meg, amíg rendesen beáll a tejtermelés és rendelkezésre áll a megfelelő tejmennyiség!
  • Kisbabádat még az alkoholos ital elfogyasztása előtt szoptasd meg! Ha tudod, hogy többet fogsz inni, akkor jó, ha rendelkezésre áll lefejt tej arra az esetre, ha a baba megéhezne, mielőtt az alkohol teljesen kiürülne a tejedből. Ugyanakkor tartsd szem előtt, hogy kisbabád nem csak táplálkozási céllal szeretne szopizni, tehát a lefejt tej nem fogja teljesen kielégíteni a szükségleteit. Ezért érdemes inkább csak egy adag italt fogyasztanod.
  • Az elfogyasztott ital mennyisége alapján számold ki, mikor szoptathatsz legközelebb! Használhatod az általános számítási módszert (lásd fent) vagy az internetes kalkulátorokat.
  • Ha úgy érzed, hogy időközben túltelítődik a melled, fejjél és öntsd ki a tejet! Ettől nem lesz kevesebb alkohol a tejedben, viszont elkerülheted a tejcsatorna elzáródást.
  • Alkoholos állapotban ne aludj egy ágyban a kisbabáddal!

Mit tegyél, ha rendszeresen szeretnél alkoholt fogyasztani?

A rendszeres alkoholfogyasztás káros a kisbabádra, káros a tejmennyiségre, és káros a saját egészségedre is. Érdemes ilyen esetben szakember segítségét kérned.



A kép forrása: pixabay.com


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése