2016. június 26., vasárnap

Fülbevaló és szoptatás

Szeretek fülbevalót hordani. Ezért aztán egyáltalán nem bánom, hogy nagylánykoromban ki lett lyukasztva a fülem. Pedig fájt. Na, nem maga a lyukasztás, az csak kellemetlen volt, a lidokain spray miatt csak nyomást éreztem, fájdalmat nem. Bezzeg utána! Emlékszem, napokig nagyon fájt, további hetekig pedig elég sok kellemetlenséget okozott. Másokat is hallottam hasonló élményekről beszámolni, függetlenül attól, hogy fúrták vagy lőtték az illető fülét.

Ezért aztán rettentően sajnálom szegény kisbabákat, amikor velük is ez történik. Lehet, hogy maga a lyukasztás, lövés nem jár nagy fájdalommal. Utána azonban azon a fülön fekszik a baba. Nem elég, hogy ott egy seb, még a fülbevaló is benne van. Ami megnyomódik és szúrja a fülcimpa mögötti területet. (Ezt saját tapasztalatból is tudom, mert néha bent felejtem éjszakára a kis pötty fülbevalót.)

Képzeld el ugyanezt az érzést, miközben szopizik a kisbaba! Ott fekszik a karodban vagy fogod a kis fejét, és nem érted, miért nem sikerül mellre tenned? Miért rángatja a fejét? Miért sírdogál? Hamarabb fogod azt hinni, hogy kevés a tejed és ezért nem eszik eleget, mint hogy a fülbevaló a ludas.

Mivel járhat a füllyukasztás?

Allergiás reakció: ha nem orvosi acélból vagy legalább 14 karátos aranyból készül a fülbevaló MINDEN része, akkor kisbabád allergiás lehet rá. Különösen igaz ez a nikkelből készült darabokra.

Fertőzés: ez a leggyakoribb mellékhatása a füllyukasztásnak. A seb elfertőződhet, ha a lyukasztáshoz használt eszközök és a fülbevaló nem volt megfelelően sterilizálva, ha a fülbevaló túl szorosan van a fülcimpához rögzítve, vagy ha a baba állandóan a füléhez kapkod - ez utóbbira igen nagy az esély.

Keloid képződés: kóros, gyakran fájdalmas kötőszöveti burjánzás a hegesedés idején, amely piros, gyulladt, viszkető is lehet.

Kiszakadás: ha a baba, vagy inkább már a kisgyerek fülbevalójába játszás közben beleakad valami, az kitépheti a fülbevalót, és átszakadhat a fülcimpa.

Lenyelés veszélye: Ha kiesik a fülbevaló, akkor könnyen a baba szájába kerülhet, és lenyelheti. Szerencsés esetben csak akkor veszed észre, amikor megtalálod a pelenkájában, de fuldokolhat is tőle.

Bekerül a hallójáratba: a fülcimpából kiesett fülbevaló bekerülhet a külső hallójáratba, amit utána orvosnak kell eltávolítania onnan.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) azt ajánlja a szülőknek, hogy várjanak a füllyukasztással addig, míg gyermekük olyan idős nem lesz, hogy saját maga tudja kezelni a sebet. Ha mégis mindenképpen csecsemőkorban szeretnének fülbevalót a lányuknak, akkor legalább az első tetanusz oltás beadását várják meg.

Szoptatási tanácsadóként egyáltalán nem javaslom az újszülöttkori füllyukasztást. Amúgy sem könnyű megtalálni a megfelelő szoptatási pozíciókat, hogy hatékonyan szopjon a kisbaba és az anyának se legyenek fájdalmai. Nehezíti a helyzetet, ha még arra is figyelni kell közben, hogy az anya ne fogja meg véletlenül a baba fülét, vagy a baba ne feküdjön rá a saját fülére (???) úgy, hogy a fülbevaló ne nyomódjon és a lyukasztás során keletkezett seb ne fájjon.

Véleményem szerint érdemes addig várni a füllyukasztással, amíg a kislány saját maga érez vágyat arra, hogy fülbevalót hordhasson. Addig pedig hadd ragyogjon ő a maga természetes szépségében!


Forrás: https://pixabay.com/en/girl-toddler-long-hair-portrait-1250661/



1 megjegyzés:

  1. Köszönöm, tökéletesen egyet értek. Még kiegészíteném azzal, amit olyan sokan kétségbe vonnak, hogy milyen jogon dönt a szülö a gyermek testén egy nem visszanvonható, maradandó és szükségtelen beavatkozásról. Ilyen alapon tattookat is varrathatnánk a gyerekeinkre, mert az nekünk tetszik. A gyermek teste az övé, döntsön ö felette, majd, ha elég érett lesz hozzá, a mi feladatunk azt megörizni és gondoskodni róla.

    VálaszTörlés